Vrch Náklo

Vrch Náklo

Vrch Náklo a přírodní rezervace Horky

Kde se nachází

Mezi obcemi Ratíškovice, Milotice, Vacenovice a Dubňany se nachází kopec Náklo a na jeho úbočí směrem k Miloticím se rozprostírá přírodní rezervace Horky. Náklo patří mezi nejvyšší vrcholy Dolnomoravského úvalu a převyšuje své okolí asi o 60 metrů. Samotný vrchol má výšku 265 m n. m. a nabízí krásný pohled na okolní Chřiby a Bílé Karpaty. Všude kolem jsou rozsáhlé vinice.

Liliový kříž a sochy

Co však činí tento kopec zcela jedinečným jsou pískovcové sochy, které stojí přímo na jeho vrcholu a velký liliový kříž. Hned první socha, která se nachází trochu v ústraní vůči ostatním, představuje franského kupce  Sáma, který jako první na našem území založil samostatnou říši (kolem roku 623 n. l.) a pojmenoval ji dle jeho jména. O jeho franském původu však dodnes panují dohady, neboť je známým faktem, že Sámo byl pohan a Frankové přijali křesťanství více jak sto let před Sámovým příchodem na naše území, což vyvolává velké pochybnosti. Ať již ale byl Sámův původ jakýkoli, své místo na Nákle si našel a neustále dohlíží na okolní dění. O pár metrů dále se setkáváme s další trojicí soch. První sochou není nikdo jiný než kníže Rostislav, druhý kníže slavné Velkomoravské říše. Zvláštnost této sochy spočívá v tom, že je zde kníže ztvárněný slepý a jak je z historie známo, nechal ho oslepit právě kníže Svatopluk, který stojí hned vedle něj. Kníže Svatopluk (třetí a poslední kníže Velkomoravské říše) svírá v ruce svůj meč a kousek po jeho levici nás vítá poslední dvousocha Cyrila a Metoděje. Ty dva pány Vám určitě představovat nemusím.

Trocha historie

Samotný název Náklo pochází s velkou pravděpodobností od slova náklí, což znamenalo, že na tomto místě všechno hezky klíčilo. Potvrzuje to i fakt, že se pod kopcem nachází velká zásoba podzemní artézské vody. Ve třicátých letech minulého století se zde těžil lignit firmou Baťa a dodnes můžeme nedaleko nalézt pozůstatky lignitových dolů. Další velkou zajímavostí tohoto místa je, že byl zde na úpatí  Nákla v roce 1954 učiněn vzácný nález lebky avarské princezny. Někteří historikové se domnívají, že by se mohlo jednat o lebku jedné za Sámových manželek. Jak to ovšem bylo ve skutečnosti se už zřejmě nikdy nedozvíme.

Bájný Velehrad?

Autor Jan Galatík přišel s teorií, že v této oblasti stálo kdysi samotné hlavní město Velkomoravské říše bájný Velehrad. Odkazuje se především na překlad perských textů a archeologické letecké snímky. Většina seriózních archeologů však tuto jeho teorii popírá. Více o teorii pana Galatíka si můžete přečíst tady.

Náklo za hlubokých temných nocí

Za hlubokých temných nocí vám kopec nabídne mnoho nespočetných kouzel jako je např. pohled na noční oblohu. Výhled je zde opravdu široce otevřený a vy máte pocit, že stojíte v samotném středu vesmíru. V hlavě se vám najednou vyrojí tisíce myšlenek a nápadů, třeba dát na stativ foťák a vyfotit rotaci hvězd (tzv. Startrails) u sochy knížete Svatopluka. Tečka uprostřed je Polárka a kruhy kolem tvoří dráhy jednotlivých hvězd. Celé to samozřejmě souvisí s rotací Země. O Startrails určitě brzy napíšu samostatný článek...

Návštěva jménem Neowise

A aby nebylo knížeti Rostislavovi líto, že se hvězdy točí pouze kolem Svatopluka, pozval si takhle jednou v noci na návštěvu kometu Neowisi. A že to byla návštěva velmi vzácná. Neowise se vznovu vrátí přibližně až za dlouhých  6700 let...

Přírodní rezervace Horky

Když se vydáme od Nákla dále směrem k Miloticím, rozprostře se před námi rozlehlé údolí pojmenované Přírodní rezervace Horky. Jak již název napovídá, jedná se o chráněnou krajinou oblast. Nebudu se zde pouštět do popisování podrobností, když to přede mnou hodně hezky popsal jiný autor a přidám sem pouze odkaz na jeho článek. Raději vám sdělím své pocity. Co vám budu povídat... Všechno tady na vás působí jako byste se najednou ocitli v kouzelném světě. Cítíte se zde naprosto fantasticky. Okolní krajina má totálně pohlcující blahodárné účinky. Když se v těchto končinách procházíte, po celém těle vás provází příjemné mravenčení a dostavuje se pocit naplňujícího obrovského štěstí. To místo je opravdu magické.

Pár slov na závěr…

Vrch Náklo spolu s přírodní rezervací Horky patří zcela nepochybně k tomu nejkrásnějšímu co můžete v tomto okolí navštívit a to bez ohledu na to, zda tady někdy stál Velehrad, či nikoli. Pokud patříte mezi cyklisty, není problém dostat se na vrchol na kole, aniž byste po cestě vypustili duši. A pokud raději dáváte přednost procházce, ani pěšky si příliš nezajdete. I velmi pomalou chůzí to z kterékoli okolní vesnice stihnete během jedné hodiny a odměnou za to se vám naskytne opravdu krásná podívaná doprovázená krásnými pocity. A do zad vám bude dýchat dávná historie... 

Odkazy a galerie: 

Kompletní galerii fotografií najdete pod článkem nebo v odkazu přímo do sekce galerie zde.